Behandeling
Fysiotherapie
Het houdings- en bewegingsapparaat van het menselijk lichaam omvat verschillende weefselsoorten zoals gewrichten, spieren, pezen, of gewrichtsbanden. Functiestoornissen in één of meerdere weefselsoorten kunnen leiden tot verschillende lichamelijke ongemakken aan het zenuwstelsel, bloedvaten, inwendige organen (hart, longen, e.d.), of de huid. Lichamelijke klachten kunnen ontstaan als gevolg van fysieke inspanning (sport), ongeval, veroudering, of als gevolg van spanning en /of stressfactoren.
De rol van de fysiotherapeut is het herstellen, het verminderen of het stabiliseren van deze klachten door middel van verschillende interventies. De meeste mensen relateren de fysiotherapeut aan massage, wat slechts een onderdeel is van de vele behandelmogelijkheden. Andere manieren van behandeling zijn oefentherapie, elektrotherapie, intapen, maar ook advisering en begeleiding spelen een belangrijke rol.
Verder is manuele therapie een behandelvorm die veel gebruikt wordt.
Manuele therapie
Manuele therapie is een behandelmethode die direct aangrijpt op de gewrichten van ons lichaam. De therapeut doet dat door specifieke handgrepen uit te voeren. Centraal in de manuele therapie staat het verbeteren van de gewrichtsbewegingen in het hele lichaam.
Voor welke klachten?
Veel klachten die veroorzaakt worden door stoornissen in gewrichten kunnen met manuele therapie worden behandeld.
Bijvoorbeeld:
- Hoofd- en nekpijn
- Bepaalde vormen van duizeligheid
- Nek- en schouderklachten, al dan niet met uitstraling naar de armen
- Elleboog- en polsklachten
- Hoge rugklachten, al dan niet met uitstraling naar de borst
- Lage rugklachten, al dan niet met uitstraling naar de benen
- Bekkenklachten
- Heupklachten
- Enkel- en voetklachten
Na het intakegesprek en onderzoek bekijk ik wat de beste aanpak is voor de klacht en bespreek ik met u een behandelplan.